Ieraksts šķita noderīgs? Dalies ar to savos sociālajos tīklos. Lai dalītos, izvēlies sev ērtāko sociālo tīklu platformu.

KĀZU MIELASTS “NO NĀKOTNES”

KĀZU MIELASTS “NO NĀKOTNES”

„Mēs neesam dīvaini, mēs vienkārši esam no nākotnes,” šādi par sevi mēdz teikt vegāni – cilvēki, kas tic, ka šo pasauli vēl var padarīt labāku, un savus uzskatus pierāda ar darbiem, uzturā atsakoties no dzīvnieku izcelsmes produktiem – gaļas, zivīm, olām, piena, medus, to produktiem un izstrādājumiem ētisku apsvērumu dēļ.

Lai arī bieži vien pirmā reakcija no nezinātāja puses ir – tad jau vairs nepaliek nekas, ko ēst! – mēs pārliecinājāmies, vegānisks kāzu galds nebūt nenozīmē, ka viesiem tiks piedāvāts grauzt burkānus ar salātlapām. Nepavisam! Kā Līgavām.lv pastāstīja vegānu pāris Baiba un Raitis, kas šīs vasaras sākumā teica viens otram jā un tāpat kā ikdienā arī svinībās cienāja savus viesus ar tikai vegāniskiem ēdieniem, viņu viesi bija patiesi pārsteigti, ka vegānu ēdieni var būt ne vien tik daudzveidīgi, bet arī tikpat sātīgi kā gaļas un siera ēdieni, turklāt daudzi no tiem pēc skata nemaz neatšķiras no tradicionāli gatavotiem ēdieniem.

KĀPĒC LIKT GALDĀ VEGĀNISKUS ĒDIENUS, JA PAŠI NEESAT VEGĀNI:

  1. LAI PĀRSTEIGU SAVUS VIESUS! Daudzi vegāniski ēdieni veiksmīgi maskējas par parastajiem ēdieniem – neizmantojot dzīvnieku izcelsmes produktus, tiek pasniegtas pākšaugu kotletītes (t.sk., falafels – fritētas turku zirņu bumbiņas), kas ārēji (un arī pēc garšas) ir ļoti līdzīgas gaļas kotletēm, siers (tofu siers) un patiešām gardas, krēmīgas kūkas, kuru sastāvā nav ne piena produktu, ne olu, ne želatīna. Lielākam pārsteiguma efektam sākumā var noklusēt, ka ēdieni nav gluži tādi kā parasti, un atklāt to tikai tad, kad viesi būs jau pagaršojuši. Var droši paredzēt, ka neparastais kāzu galds kļūs arī par labu sarunu un noteikti arī joku raisītāju pirmajos svinību brīžos, kad sarunas vēl mēdz tik raiti nevesties.
  2. VEGĀNIEM, VEĢETĀRIEŠIEM UN CILVĒKIEM AR PĀRTIKAS ALERĢIJĀM DRAUDZĪGI 
    Gan vegānu, gan veģetāriešu loks mūsdienās arvien paplašinās, droši vien arī tavu viesu vidū vismaz pāris veģetārieši būs. Vegāniski ēdieni ir iespēja nošaut pat trīs zaķus ar vienu šāvienu – tie derēs gan vegāniem, gan veģetāriešiem (turklāt atvieglos pavāru darbu, ja viesu vidū ir gan vieni, gan otri), bet blakus noliekot nevegāniskus ēdienu papildinājumus, piemēram, anšovu vai siera mērcīti, ēdienus varēs baudīt arī pārējie viesi.
  3. ORIĢINĀLS TEMATISKAIS ĒDIENU GALDIŅŠ – pēdējais modes kliedziens 

Ja pilnīgi vegānisks kāzu galds tev tomēr šķiet par traku, vegāniskus ēdienus var iekļaut vienā no tā saucamajām ēdienu stacijām – nelieliem zviedru tipa galdiem ar vienai tematikai pieskaņotiem ēdieniem. Ēdienu un dzērienu stacijas pamazām pārņem iepriekš iemīļoto saldumu galdu vietu, kļūstot par vienu no aktuālākajām kāzu galda tendencēm.

Lūk, kādus viegli pagatavojamus un visiem saprotamus vegāniskus ēdienus piedāvā bloga Ēdamzāle.lv autore Maruta Rampāne:

krāsnī cepti dārzeņi ar garšaugiem, grilēti dārzeņi un sēnes,

pākšaugu kotletītes, arī falafels (fritētas turku zirņu bumbiņas),

salāti ar sātīgām piedevām – kraukšķīgiem maizes grauzdiņiem, sēklām un riekstiem, ceptām vai marinētām sēnēm, olīvām, pesto, saulē kaltētiem tomātiem utt.,

sēnes, īpaši vietējās, dažādos salātos, uz uzkodu maizītēm, pastas ēdienos, risotto, pīrāgos vai tartēs,

baklažāni, īpaši grilēti vai cepti krāsnī,

grilēti vai krāsnī cepti dārzeņi un sēnes olīveļļas-etiķa marinādē /antipasti/,

dažādas dārzeņu vai pākšaugu mērces, pastētes, dipi, humuss, pesto, salsa utt.

BEZGRĒKA KONDITOREJA

Par vegānisku kūku pagatavošanas niansēm stāsta kūku cepēja un vegānisku ēdienu entuziaste Liene Zaķe:

„Deserti, kas pagatavoti bez augu valsts produktiem var būt tikpat sātīgi, gardi un izskatīgi kā tradicionālie deserti. Iespējams pagatavot gan jau zināmas lietas – pīrāgus, kārtainās tortes, mazkūciņas, krēmus u.c., gan izmantot to, ka produkti nav obligāti termiski jāapstrādā (kā tas ir, piemēram, ar olām) un gatavot svaigas kūkas, bāzētas, piemēram, uz riekstiem.”

Vegāniskas kūkas var gatavot divējādi – izmantojot receptes, kuras pašas par sevi neizmanto dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļas (un tādu ir ļoti daudz!), vai veicot nelielas izmaiņas tradicionālajās receptēs un dzīvnieku valsts sastāvdaļas aizvietojot ar augu valsts sastāvdaļām.

„Siera” kūka ar melleņu slāni no „Raw Garden” (Sastāvs: Indijas rieksti, agave, apelsīni, kokoseļļa, vaniļa, apelsīni, dateles, mandeles, zemenes, mellenes, čia sēklas. Dekors: zemenes, mellenes, čia sēklas).

AR KO AIZVIETO TRADICIONĀLĀS SASTĀVDAĻAS?

Olas

Cepot biskvītu, olām mēdz būt viens no šiem vai abi uzdevumi:

– strādāt kā sava veida ieraugam, kas veicina gaisīgumu mīklā;
– strādāt kā saistvielai, kas mīklu satur kopā.

Visizplatītākie olu aizstājēji biskvītos ir ābolu biezenis, saspaidīts banāns, samaltas linsēklas, kas sajauktas ar ūdeni, turku zirņu, sojas pupiņu milti vai kukurūzas ciete, kas sajaukti ar ūdeni, tofu (sojas pupiņu produkts), augu valsts izejvielu jogurts (sojas pupiņu, lupīnu, auzu), cepamais pulveris ar etiķi, pākšaugu novārījuma ūdens.

PIENS

Pienu var aizstāt ar dažādiem augu valsts dzērieniem, kas ir pagatavojami mājās vai nopērkami veikalā. Plašā klāstā var atrast riekstu (piemēram, mandeļu), auzu pārslu, sojas, kviešu un rīsu dzērienus.Saldais krējums un vārītie krēmi

SALDO KRĒJUMU var aizstāt ar kokosa pienu vai rūpnieciski ražotiem krēmiem, kas pārsvarā bāzēti uz jau pieminētajiem augu valsts dzērieniem.

Dažādus vārītos krēmus var izgatavot, izmantojot augļu biezsulas vai ievārījumus, kas sajaukti ar kokosa pienu un cieti. Vispiemērotākā ir kukurūzas vai tapiokas ciete, jo to garša ir visneitrālākā. Lai gala produktā nebūtu cietes piegaršas, gatavojamais šķidrums (krēms) ir vairākas minūtes jāvāra.

Kā pamatu dažādiem krēmiem var izmantot dzīvnieku valsts margarīnu, tofu vai izmērcētus un sablenderētus Indijas, makademijas vai mandeļu riekstus. Izmantojot riekstu masu un to papildinot ar augļu biezeņiem, var izveidot gardus vasarīgus krēmus. Šādas masas ievietojot uz nelielu laiku saldētavā, var tikt arī pie kūkas! Kā pamatu var izmantot gan ceptus biskvītus, gan sablenderētus riekstus, kas sajaukti ar žāvētiem augļiem.

Avokado kūka ar zemenēm, mellenēm, čia sēklām no „Raw Garden”. Sastāvs: avokado, agaves sīrups, kokosriekstu eļļa, laima sula, mandeles, dateles.

Ja gatavo šokolādes krēmu, par pamatu var izmantot tvaicētu saldo kartupeli. Pievienojot augu valsts krēmu vai pienu (riekstu dzērienu), izkausētu šokolādi vai kakao, kā arī saldinātāju, tas būs lielisks pildījums šokolādes kūkām vai saldajiem groziņiem.

ŽELATĪNS

Desertiem, kuros tradicionāli izmanto želatīnu, to vegāniskajā versijā lieto agar pulveri. Agars ir augu valsts recinātājs, kurš tiek iegūts no dažādām jūras aļģēm. Tā aktivizēšana un izmantošanas daudzums atšķiras no želatīna, tādēļ pirms izmantošanas ieteicams ar šo produktu iepazīties rūpīgāk.

100% dabiskas, vegāniskas kūkas, turklāt bez cukura un glutēna var pasūtīt veselīgas ēšanas restorānā „Raw Garden”

http://www.rawgarden.lv/bezgreka-konditorejas-pasutijumi/

„Siera” kūka no „Raw Garden”. Sastāvs: Indijas rieksti, agave, apelsīni, kokoseļļa, vaniļa, dateles, mandeles, zemenes, mellenes, čia sēklas.

PIEREDZE

Lai arī šodien veģetārieši un nu jau arī vegāni vairs netiek uzskatīti par citplanētiešiem un arvien vairāk restorānu savā ēdienkartē iekļauj ēdienus bez dzīvnieku izcelsmes produktiem, vegānu vērtējums sabiedrības acīs nav viennozīmīgs. Tādēļ jautājām Baibai un Raitim, kāda bija viņu viesu reakcija uz 100% vegānisku kāzu galdu.

Paldies Zoja meitenēm par lielisko kāzu galdu un īpaši par kūku! Tā bija pagatavota mūsu gaumē – šokolādes – riekstu biskvīta kūka ar Indijas riekstu – ogu krēmu un šokolādes pārklājumu, rotāta ar krāsainām ogām, mandeļu skaidiņām un piparmētrām. Īpaši izsmalcināti kūkmīļi bija izbrīnīti par to, ka tik garšīgu torti iespējams uzcept arī bez olām. Arī kūpinātais tofu izpelnījās ievērību, kā arī fakts, ka salātos ir vegāniska “majonēze”, un ēdienu sātīgums. Kopumā vairākiem viesiem tas bija sava veida atklājums, ka var taču paēst garšīgi un sātīgi arī bez ierastajiem gaļas ēdieniem, sieriem utt.”.

Lai vai kā, vegāniskus ēdienus der apsvērt kā iespēju papildināt savu kāzu galdu ar oriģinālu un ļoti mūsdienīgu odziņu, kas gan paliks atmiņā viesiem, gan arī būs draudzīgs žests viesiem vegāniem un veģetāriešiem, kas pavisam noteikti novērtēs, ka arī par viņu labsajūtu svinību laikā tika īpaši padomāts.

Citi Raksti